Загибель групи Дятлова: виявлені сенсаційні документи, які змінили версію смерті туристів


Опубликованно 11.02.2019 00:36

Загибель групи Дятлова: виявлені сенсаційні документи, які змінили версію смерті туристів

Як виявилося, у прокуратурі СРСР про загибель людей з цієї групи знали ще до початку експедиції. Були знайдені оригінали раніше невідомих документів, які вказують на те, що групи Дятлова могли цілеспрямовано ліквідувати, випробувавши на неї нову зброю.

Про загибель на Уралі взимку 1959 року групи лижників, яку очолював Ігор Дятлов, в обласній прокуратурі знали до офіційного виявлення трупів. До такого висновку дійшли громадські діячі, які багато років намагаються розгадати таємницю загибелі туристів. На щорічній конференції пам'яті групи Ігоря Дятлова, яка відбудеться 2 лютого в Уральському федеральному університеті, активісти представлять оригінали раніше невідомих документів, що проливають світло на цю історію.

Про те як могли розвиватися події на початку лютого в районі Гори Мерців на Північному Уралі, розповів президент Фонду пам'яті групи Дятлова Юрій Кунцевич, передаетиздание "Диалог.UA" з посиланням на "МК".

- Розкажіть, будь документ вам вдалося виявити?

- До письменника з Тюмені Олегу Миколайовичу Архипову, який багато років намагається встановити обставини загибелі групи Дятлова, потрапив архів слідчого Володимира Каратаєва, - каже Юрій Кунцевич. - На клаптику паперу він побачив знайомі прізвища. Це була записка, яку слідчому залишив прокурор Ивделя Василь Темпалов. Згідно з документом, він повідомляє своєму підлеглому Каратаеву, що їде на 2-3 дні в Свердловськ (нині Єкатеринбург. - "МК") для доповіді заступнику прокурора РРФСР по кримінальній справі за фактом смерті туристів. І просить з'ясувати у начальника ЛАД-відділення Хакимована селища Віжай, уточнював загиблий керівник групи Ігор Дятлов, коли вони збираються повернутися в Віжай - 12-го лютого, або 15-го? Внизу записки стоїть дата: 15.2.1959 року. Тобто, в ній зафіксовано, що про смерть групи Дятлова в прокуратурі Ивделя, як і в обласній прокуратурі, знали ще до початку пошуків, до офіційного виявлення трупів. А це абсолютно змінює всю картину. Тобто, стовідсоткового довіри до висновку, який було зроблено в рамках цієї кримінальної справи, немає.

Явно, що на перевалі хтось побував. Трупи туристів були вивезені, потім їх знову повернули на місце. З деяких хлопців була зрізана одяг. Це було зроблено спеціально, щоб приховати сліди. І вони аж ніяк не бігали по долині роздягненими. І не різали намет зсередини. Вся картина була змінена.

- На одязі студентів були виявлені радіоактивні речовини, які є бета-випромінювачем. Розтин тіл показало, що у деяких туристів були множинні двосторонні переломи ребер, рясне внутрішня кровотеча в грудну порожнину, багатоосколкові переломи склепіння і основи черепа, які були заподіяні впливом великої сили. Чому, на ваш погляд, вони загинули?

- Швидше за все, від якогось вибуху, або падіння чогось зверху. Ті, хто приїхали на зачистку, побачили жертви, і тут все закрутилось.

- Тобто, ви схиляєтеся до версії, що це було випробування когось зброї?

- Там поруч був полігон, випробування йшли кожні півмісяця. Ракета Могла пролетіти, від неї могли відокремитися частини... Багато свідки підтверджують, що бачили червоні світлові кулі. Вони все це нам передали, але не могли пояснити загадкове явище. А тепер пазл, як кажуть, склався. Хлопці могли отримати ушкодження, від яких на морозі померли.

- Силовики зробили все, щоб приховати справжню причину загибелі туристів?

- Вони мали на це право, тому що в той час це було державною таємницею. Ми ні до кого претензій не маємо, але хочемо встановити істину. На конференції, яка відбудеться 2 лютого в Уральському федеральному університеті, Олег Архипов представить оригінали документів. Зокрема, виявлену ним в архівах записку досліджували в Уральському регіональному центрі судових експертиз. Почеркознавча та технічна експертизи підтвердили його справжність.

Я, в свою чергу, висловлю версію, що палатка стояла зовсім не в тому місці, де вона була виявлена. Я це знаю зі слів свідків, які брали участь в пошукових роботах. Зокрема, те, що намет не ставили "дятловцы", мені розповідав майстер спорту Слава Ревін. Її потім, за наказом начальства, солдати встановили в півтора кілометрах від того місця, де розігралася трагедія.

- Було знайдено місце, де вона стояла спочатку?

- На тому місці, випадково, через місяць, під снігом був виявлений настил з ялинових гілок. Він був занесений снігом мало не метрової товщини. Сліди настилу виявили мансі. Вони побачили голки від хвойних дерев, які йшли вглиб замету. Вони ж слідопити з народження, це їх відразу насторожило. Стали копати, розгребли сніг і виявили настил.

- Чи Не пора вже розсекретити всі документи, що стосуються загибелі групи Дятлова?

- Немає людини, з чиєї ініціативи це було б зроблено.

У мене вдома зберігається безліч матеріалів Фонду пам'яті Ігоря Дятлова. Треба створювати музей. Це пропозицію ми озвучимо на конференції, яка пройде 2 лютого. Причому, є гарне місце, це — Єльцин-центр в Єкатеринбурзі. Борис Єльцин навчався з "дятловцами" в одному інституті. Це одне покоління. Студенти з групи Дятлова були кращими представниками свого часу, про них зібраний величезний матеріал.

Нагадаємо, що раніше былаобнародованаи інша інформація про загибель групи Дятлова. Більш того, экспертынашливажную доказ по справі про смерть цієї групи.



Категория: Техника