Чому не можна їсти «чисту» частина запліснявілого хліба? (відео)


Опубликованно 24.09.2018 00:27

Чому не можна їсти «чисту» частина запліснявілого хліба? (відео)

Зрізати з хліба цвілу частина і є «чисту» ні в якому разі не можна, і відеоролик від TechInsider пояснює, чому.

Виявляється, якщо на хлібі, фруктах, овочах або м'якому сирі з'являється пліснява, чи є ці продукти не можна. Згідно з відео, то, що ми називаємо цвіллю – лише частина системи грибків, яка може пронизувати весь продукт. Те, що ми бачимо зовні – частина грибка, призначена для розмноження, спорангий, розсіяний тисячі спор. Таким чином «чистої» частини запліснявілого хліба не існує – якщо на хлібі є цвіль, це означає, що вона вразила і «чисті» частини.

Наскільки небезпечна ця цвіль, залежить від виду грибка. Деякі з них порівняно малоопасны, але деякі дійсно загрожують здоров'ю. Так, згідно з відео, грибки роду Кладоспориум порівняно безпечні, хоч і можуть викликати алергію. Але, наприклад, Пеніцилін корочковый виробляють токсини, що викликають отруєння.

Цікаво, що короткочасна термічна обробка не знешкоджує токсини грибів. Тому поїдання продуктів, які цвіллю – нікому не потрібна «російська рулетка».

 

Однак зазначимо, що в правилах вживанні їжі з цвіллю є винятки. Так, дієтолог Катрін Зератски у своєму блозі на сайті Mayo Clinic вказує, що твердий сир після зрізання цвілі цілком можна їсти.



Категория: Здоровье