Зелений чай рятує від інфаркту?


Опубликованно 19.06.2018 00:30

Зелений чай рятує від інфаркту?

Ішемічна хвороба серця — добре вивчене захворювання, процеси виникнення якого медики досліджують не перше десятиліття.

Нещодавно група вчених з Ланкастерського університету під керівництвом Девіда Міддлтона аналізувала корисні властивості різних напоїв, які могли б знизити ризик розвитку раку і нейродегенеративних захворювань, а також інфаркту міокарда.

Виявилося, що зелений чай багатий молекулами складного флавоноїду, галлата епігаллокатехін (EGCG), який здатний зменшити ризик появи цих захворювань.

У процесі дослідження вчені звернули увагу на те, що EGCG істотно уповільнює формування бляшок, закупорюють коронарні судини, які можуть призвести до інфаркту.

EGCG впливає на аполіпопротеїн А1 (apoA-I), білок — носій «орошего холестерину». Відомо, що «чистий» протеїн apoA-I накопичується з віком та при деяких умовах може стимулювати відрив накопичених на стінках судин білкових бляшок — саме так «запускається» інфаркт,— пишуть вчені у своєму дослідженні.

При додаванні apoA-I в чай EGCG починає зв'язуватися з білковими нитками, що призводить до їх руйнування з утворенням нешкідливих фрагментів.

Але автори дослідження нагадують, що одним тільки чаєм від інфаркту не врятуватися. Потрібна сукупність правильного лікування та відмови від шкідливих звичок, слід дотримуватися здорового харчування та спокійного способу життя.



Категория: Здоровье