Сильно просмажене м'ясо підвищує артеріальний тиск


Опубликованно 12.04.2018 02:00

Сильно просмажене м'ясо підвищує артеріальний тиск

Навіть добре підсмажені на грилі м'ясні продукти містять небезпечні хімічні речовини, та їх потрапляння в організм провокує різкий стрибок артеріального тиску. Вчені з Гарварду з'ясували, що це стосується не тільки червоного м'яса, але й риби.

У даному дослідженні взяли участь понад 100 тис. добровольців. Всі вони любили м'ясо і не відчували проблем з підвищенням артеріального тиску на початку дослідження. Учасники детально розповіли про свою дієту і спосіб життя. Протягом наступних 12-16 років спостереження за учасниками у понад 37 тис. з них була відмічена артеріальна гіпертензія.

Результати дослідження показали, що ймовірність підвищення рівня артеріального тиску була трохи вище серед людей, яким подобалося м'ясо, приготоване на грилі, обвуглена або сильно засмажене, порівняно з тими, хто волів приготування м'яса при помірних температурах. Те ж саме можна сказати про людей, які були небайдужі до м'яса прожарювання well-done — добре просмажене м'ясо. Порівняно з шанувальниками м'яса меншою прожарювання вони були на 15% більше схильні до розвитку артеріальної гіпертензії протягом наступних 12-16 років.

У тих, хто смажив на грилі, зажаривал і обугливал м'ясо перед вживанням в їжу більше 15 разів на місяць, наголошували на 17% більше високий ризик розвитку артеріальної гіпертензії в порівнянні з тими, хто використовував ці методи приготування їжі менше 4 разів на місяць. Поняття «м'ясо» в рамках дослідження включало яловичину, птицю і рибу.

Дослідження показують, що приготування їжі до обвуглювання є основною проблемою. Цей процес пов'язаний з виділенням хімічних речовин, які зазвичай не містяться в організмі. До них відносять гетероциклічні ароматичні аміни і поліциклічні ароматичні вуглеводні. Ці хімічні речовини можуть викликати запалення в організмі, що може призводити до підвищення рівня артеріального тиску та виникнення інших проблем зі здоров'ям.

Між тим, попередні дослідження показали, що люди, які їдять багато добре просмаженого м'яса, схильні стикатися з підвищеним ризиком розвитку деяких видів онкопатології, а також серцево-судинних захворювань і цукрового діабету ІІ типу.



Категория: Здоровье