Кому не можна їсти грибів: поради медиків


Опубликованно 04.11.2017 10:52

Кому не можна їсти грибів: поради медиків

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, їх найчастіше використовують як приправу до страв.

Гриби мають властивість вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як і ін Їх вживання іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а часом і призводить до смерті людини.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, всі сумнівні гриби викидайте.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

Остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Не давайте грибних страв дітям.

Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

Теги: отруєння грибами, поради лікарів



Категория: Здоровье