Система автоматичного гальмування стане обов'язковою в ЄС та Японії


Опубликованно 17.02.2019 00:26

Система автоматичного гальмування стане обов'язковою в ЄС та Японії

Автоматичні системи гальмування стануть обов'язковими для нових легкових і легких комерційних автомобілів. Відповідну угоду підписано сорока країнами, включаючи ЄС і Японії, на форумі Європейської економічної комісії при ООН.

Всі автомобілі, що продаються на ринках країн-підписантів, повинні бути обладнані датчиками, що визначають відстань від автомобіля до пішохода або об'єкта. Передбачається, що система активує екстрене гальмування на швидкості 60 км/год або менше, якщо визнає зіткнення неминучим і якщо водій вчасно не прийме потрібних заходів. Як зазначається, нові вимоги не торкнуться автомобілів, що вже знаходяться в експлуатації.

За словами голови «Європейської економічної комісії при ООН (ЄЕК ООН) Жана Родрігеса, на території Японії нові правила почнуть діяти вже з наступного року, в Європейському Союзі та деяких прилеглих до неї країнах - з 2022 року.

За даними ЄЕК ООН, у 2016 році на дорогах ЄС у ДТП загинуло понад 9.5 тисяч осіб. За оцінками Комісії ЄС, тільки в країнах Європейського Союзу обов'язкові гальмівні системи дозволять рятувати понад 1000 життів на рік.

США, Китай і Індія відмовилися підтримати ініціативу ООН. При цьому на території США з 2016 року діє аналогічна угода національного рівня, в рамках якого два десятки автокомпаній зобов'язалися до 2022 року обладнати всі нові автомобілі системою автоматичного екстреного гальмування. Чотири з них - Toyota, Mercedes-Benz, Volvo і Tesla - вже зробили цю технологію стандартної більш ніж для половини своїх моделей.

За даними Страхового інституту дорожньої безпеки США (Insurance Institute for Highway Safety), 28% випущених у США моделей автомобілів за замовчуванням оснащуються автоматичним екстреним гальмуванням, ще 36% моделей підтримують цю функцію опціонально.



Категория: Авто