Аспірин: Більше шкоди чи користі?


Опубликованно 10.02.2019 00:22

Аспірин: Більше шкоди чи користі?

Про аспірин ми останнім часом чуємо дуже часто: цей препарат зараз приймають для профілактики цілого ряду захворювань. Однак автори нового дослідження, опублікованого в Journal of the American Medical Association, попереджають, що хоча аспірин знижує ризик інфаркту та інсульту, ймовірність важких внутрішніх кровотеч із-за його прийому істотно збільшується, і пацієнтам це необхідно знати.

Вчені з Королівського Коледжу Лондона розглянули вживання ацетилсаліцилової кислоти (аспірину) людьми без серйозних хвороб серця і з'ясували, що в таких випадках шкода від препарату може перевищувати потенційну користь.

Вони проаналізували дані раніше проведених клінічних досліджень, які включали 164 000 учасників. Поширена думка про порівняльної безпеки аспірину, як стверджують вчені, не витримує критики.

За словами авторів дослідження, зараз складно сказати, як потрібно лікувати пацієнтів з високим ризиком серцево-судинних захворювань та цукровим діабетом. Дослідження показало, що хоча аспірин може зменшити ризик інфарктів і інсультів у таких пацієнтів на 11%, ця користь супроводжується великим ризиком внутрішніх кровотеч на 48%.

Навіть до цього дослідження експерти вважали, що люди повинні приймати низькі дози аспірину тільки за призначенням лікаря.



Категория: Здоровье