Вага і зростання можуть вплинути на тривалість життя?


Опубликованно 01.02.2019 00:32

Вага і зростання можуть вплинути на тривалість життя?

Вага і зростання можуть мати значний влиание на тривалість життя жінок, стверджують вчені з медичного центру Маастрихтського університету в Нідерландах. Цікаво, що у випадку з чоловіками такого зв'язку виявлено не було.

Як з'ясували фахівці, вивчивши дані понад 7000 людей, у високих і струнких жінок більше шансів дожити до 90 років, ніж у невисоких і повних.

На момент початку проекту учасникам було від 68 до 70 років. До фіналу дослідження близько 433 чоловіків (16,7%) і 944 жінок (34,4%) дожили до 90 років. Вчені проаналізували інформацію про їх зростанні і вазі в той момент, а також у віці 20 років. Крім того, були зібрані дані про щоденному кількості споживаних калорій, наявності факторів куріння і алкоголізації в житті людей, про їх рівні освіти, а також фізичної активності.

Зіставивши отримані дані, дослідники уклали, що у жінок вагу і зріст серйозно впливають на показники тривалість життя. Ті з них, хто дожив до свого 90-річчя, мали в середньому більш високим зростанням і більш низькою вагою як у момент початку дослідження, так і в свої 20 років у порівнянні з померлими в більш молодому віці.

Серед жінок зростанням вище 175 см виявилося на 31% більше долгожительниц, ніж серед жінок зростанням менше 160 див.

Що стосується чоловіків, то у них, як виявилося, вага і зріст не впливають на тривалість життя, але зате серйозну роль відіграє спосіб життя і звички: ті, хто фізично активний і не курить, живуть зазвичай довше. Правда, фізична активність і відсутність шкідливих звичок, за словами дослідників, однаково корисні для представників обох статей.



Категория: Здоровье