Знайдено несподіваний відповідь на питання, як вдало скласти іспити


Опубликованно 28.01.2019 00:08

Знайдено несподіваний відповідь на питання, як вдало скласти іспити

Вдало здати екзаменаційну сесію – це мрія кожного студента. Однак часом надмірне хвилювання перед іспитом здатне знизити концентрацію уваги у людини, і тим самим значно погіршити отримані результати.

Вчені зі Стенфордського університету представили кілька методик, які допоможуть учням успішно впоратися з тривожністю. У дослідження були залучені 1175 учнів середньої школи з сімей з високими або низькими доходами. Випробовуваних розділили на чотири групи.

Добровольці з першої групи повинні були записувати свої переживання, з другої – переосмислювати і позитивно сприймати ознаки тривожності (спітнілі долоні, сухість у роті, прискорене серцебиття), з третьої – поєднувати обидва методу, а з четвертої – нічого не робити з вищепереліченого.

Як виявилося, застосування однієї з методик дозволило учням значно підвищити тестові бали протягом семестру. Крім цього, в процентному співвідношенні, вони рідше провалили тести, ніж учасники з четвертої групи (18% проти 39%). За дивною закономірності, позитивний ефект спостерігався тільки в учнів з малозабезпечених сімей.

Вчені відзначають, що рекомендації психологів дійсно допомагають впоратися з тривожністю. Так, записування своїх переживань допомагає впоратися з негативними думками, а переоцінка фізичних симптомів тривожності – перестати сприймати як прояви страху.

Результати роботи опубліковані в науковому виданні Proceedings of the National Academy of Sciences.



Категория: Здоровье