Вчені пояснили природу провалів у пам'яті після надмірного вживання спиртного


Опубликованно 23.01.2019 00:14

Вчені пояснили природу провалів у пам'яті після надмірного вживання спиртного

Вчені з Браунівського університету в США пояснили природу провалів у пам'яті після надмірного вживання алкоголю. Як повідомляє журнал Neuron, в рамках дослідження були поставлені досліди над мушками-дрозофілами.

Так, вчені вбудували в геном мушок особливі ділянки ДНК, щоб відслідковувати активність цих генів та вибірково їх відключати. Далі вони спостерігали за змінами в поведінці комах при вигляді або запаху спиртного. З'ясувалося, що спирт міняв роботу гена Dop2R в нейронах у центрі пам'яті мушок, змушуючи клітини «перейти» на інший тип Dop2R.

Дослідники відзначають, що Dop2R формує рецептори дофаміну, і ця ділянка ДНК містить у собі кілька «програм» за складанні різних версій цього рецептора. При цьому швидкість переключення між різними Dop2R знаходиться в залежності від отриманої дози алкоголю.

Вчені відзначають, що подібні зміни в роботі дофамінових рецепторів порушують роботу гіпокампу, який бере участь в механізмах консолідації пам'яті (тобто переходу короткочасної пам'яті в довготривалу). Це, в свою чергу, перешкоджає формуванню довгострокових спогадів.



Категория: Здоровье