У Раді погодили поправки в законопроекти про розмитнення автомобілів


Опубликованно 19.01.2019 04:56

У Раді погодили поправки в законопроекти про розмитнення автомобілів

У Верховній Раді сьогодні планується розглянути в другому читанні законопроекти №8487 і №8488, спрямовані на вирішення «питання евроблях». Для розмитнення таких автомобілів запропонували ввести пільговий період, а градацію ставок акцизного податку для різних об'ємів двигунів — розширити.

Поправки в законопроекти 8487 і 8488 обговорювалися 6 листопада на засіданні Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. За словами голови комітету Ніни Южаниной, розмір акцизу, як це і було передбачено у першій редакції законопроекту, який прийняли у першому читанні, будуть розраховуватися за формулою:

Базова ставка х Коефіцієнт двигуна х Коефіцієнт віку автомобіля = Сума акцизного збору.

Але щоб диференціювати вартість митного оформлення для різних класів автомобілів, у редакції до другого читання змін до Податкового Кодексу України були запропоновані нові базові ставки.

«Доступних Для бензинових автомобілів з об'ємом двигуна до 3000 см3 ми запропонували базову ставку 50 євро, в той час як для більш потужних, а значить більш дорогих автомобілів, об'єм двигуна яких перевищує 3000 см3, буде застосовуватися ставка 100 євро», - розповів Південця. Для дизельних автомобілів з двигунами до 3500 см3 ставку пропонують встановити у розмірі 75 євро, понад 3500 см3 - 150 євро.

Ще одна зміна - обмеження коефіцієнта віку, максимальний показник якого зараз встановлений на рівні 15, тоді як раніше він відповідав фактичному кількості років кожного конкретного автомобіля.

«Тепер навіть для автомобілів 2000 року випуску коефіцієнт віку, застосування якого суттєво впливає на розмір акцизного податку, не буде перевищувати 15», - пояснила Ніна Південця.

Також члени профільного комітету запропонували ввести тимчасові коефіцієнти, які будуть застосовуватися до автомобілями, ввезеними на територію України у режимі транзиту, тимчасового ввезення, у перші три місяці з дати набрання чинності законів №8487 і №8488. Якщо ця норма буде проголосована депутатами, при оформленні такого автомобіля до акцизного податку перші 60 днів буде застосовуватися коефіцієнт 0.5 і 0.75 протягом 30 наступних.

Оформити автомобіль на пільгових умовах можна буде протягом 180 днів з моменту набрання чинності відповідних змін. Оформлення автомобілів, щодо яких не були витримані терміни і вимоги митних режимів, буде здійснюватися після сплати належних митних платежів, а також добровільної сплати власниками таких авто 8500 грн, що звільнить від адміністративної відповідальності осіб, які ввезли ці автомобілі на територію України.

Кошти, отримані від масового митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією, Комітет пропонує направити до Пенсійного фонду України. Як уточнила Південця, що це стосується тільки коштів, отриманих від митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України в режимі транзиту, тимчасового ввезення з 2015 року і до моменту вступу в силу законодавчих актів, які планується розглянути у другому читанні 8 листопада.



Категория: Авто