Вітаміни – проти грипу: Захистять вони вас і ваших дітей?


Опубликованно 15.01.2019 00:22

Вітаміни – проти грипу: Захистять вони вас і ваших дітей?

Багато хто сьогодні впевнені, що для того, щоб захиститися від грипу і ГРВІ, необхідно приймати вітаміни самим і давати їх дітям. Найбільшою популярністю користується вітамін З – навіть багато медпрацівники сьогодні вірять, що він може забезпечити профілактику захворювань.

Чи може прийом вітаміну С або вітамінних комплексів дійсно захистити від зараження грипом і ГРВІ?

Педіатр Марі Даракчян нагадує, що немає серйозних досліджень, які б підтвердили захисний ефект вітаміну С у профілактиці грипу та ГРВІ. Тому приймати цей – або який-небудь інший вітамін в надії на те, що він запобігає зараження грипом чи ГРВІ, не потрібно.

Зрештою, грип – вірусне захворювання, і немає механізму, яким вітаміни можуть захистити від нього. Вважається, що вітаміни зміцнюють імунітет, проте, якщо людина повноцінно харчується, його організм з продуктів отримує всі необхідні його імунної системи вітаміни і мінерали.

Вітамін С, як зазначила фахівець, слід приймати тільки в тому випадку, коли є лабораторно підтверджений недолік цього вітаміну – і тільки за призначенням лікаря. Приймати його самостійно і тим більше давати його дітям не потрібно, стверджує педіатр. Те ж саме стосується й інших вітамінів і їх комплексів.

Смейный лікар Дональд Форд з Клівлендської клініки дотримується тієї ж думки: за його словами, сьогодні ми оточені рекламою вітамінів і препаратів, які нібито допомагають запобігти або вилікувати застуду та інфекції верхніх дихальних шляхів. Але насправді немає ніяких доказів того, що ці препарати дійсно працюють так, як йдеться в їх рекламі.

Для дійсно ефективної профілактики грипу та ГРВІ фахівці рекомендують часто мити руки, не спілкуватися з хворими, провітрювати приміщення і регулярно влаштовувати вологе прибирання в квартирі.



Категория: Здоровье