Новий гель може загоювати рани без шрамів


Опубликованно 12.01.2019 00:06

Новий гель може загоювати рани без шрамів

Китайські вчені з університету Huazhong University of Science and Technology розробили новий гель на основі протеїнів шовку, який може загоювати рани, не залишаючи шрамів.

Як повідомляє журнал Biomaterial Science, вчені використовували речовину серицин, яке міститься в шовкових волокнах. Після вилучення цієї речовини з шовку вчені застосували до речовини ультрафіолетове світло і фотоініціатор для поперечного зв'язку білкових ланцюгів речовини. Так вони отримали гель, який пригнічує запалення і стимулює розвиток нових кров'яних судин, а на місці пошкодження зростає не рубцева тканина, а нова шкіра.

Цікаво, що гель також володіє антисептичними властивостями: він не дозволяє бактеріям потрапити в рану, що теж сприяє швидкому загоєнню. Більш того, білки, що містяться в шовку, володіють природною біоактивністю, так як їх склад багато в чому схожий на склад амінокислот людської шкіри.

Вчені заявляють, що їх розробку можна сміливо назвати самою ефективною в лікуванні ран і попередженні шрамів на сьогоднішній день. Вони сподіваються, що після остаточного вивчення всіх властивостей нового засобу гель буде широко використовуватися в медицині і не тільки.



Категория: Здоровье