Фірма Cosworth створила трициліндровий «атмосферник» потужністю 250 л. с.


Опубликованно 09.01.2019 00:20

Фірма Cosworth створила трициліндровий «атмосферник» потужністю 250 л. с.

Компактний і дуже потужний двигун знадобився британської інжинірингової студії, щоб згодом створити на його основі 6.5-літровий двигун V12 для гіперкара Aston Martin Valkyrie. Прототип виявився життєздатним і навіть вписався в сучасні норми шкідливих викидів.

Як пояснив в інтерв'ю Carfection керуючий директор Cosworth Брюс Вуд, при розробці 1000-сильний V12 майбутнього гіперкара Aston Martin Valkyrie інженери фірми взяли за основу був у них на той момент чотирициліндровий мотор. Потім для нього виготовили оригінальну головку блоку на три циліндра — точно таких, які будуть реалізовані у великому V-образному двигуні. Вийшов агрегат «видав» 250 л. с., при цьому його викиди шкідливих речовин не перевищують допустимих норм.

«Таким чином, вже через 5-6 місяців після початку робіт у нас була впевненість, що ми зможемо забезпечити необхідну потужність і [не перевищити] шкідливі викиди», — підкреслив Вуд. Він також зазначив, що виготовлення повністю нового 12-циліндрового двигуна з нуля зайняло б у команди не менше одного року, а у разі виявленої своєчасно помилки на одній з початкових стадій конструкторських робіт, термін виявився б ще більше.

Гіперкар Aston Martin Valkyrie отримав бензиновий атмосферний двигун робочим об'ємом 6.5 літрів. Це 12-циліндровий мотор з розвалом блоку 65 градусів і розширеним застосуванням титану в конструкції. Силовий агрегат розкручується до 11 100 оборотів в хвилину, а його маса — 206 кг.

У виданні Jalopnik звернули увагу, що трициліндрові двигуни потужністю близько 200 к. с. вже використовуються в серійному виробництві на цілком «цивільних» автомобілів. Так, наприклад, новий Ford Fiesta ST оснащується 1.5-літровим «Экобустом» потужністю 200 л. с. і піковим моментом 290 Нм. Однак на відміну від експериментального «атмосферника» Cosworth фордовський агрегат забезпечений турбонаддувом.



Категория: Авто