У Києві 90% забруднення повітря формується за рахунок транспорту


Опубликованно 15.12.2018 00:08

У Києві 90% забруднення повітря формується за рахунок транспорту

За останні 20 років концентрація діоксиду азоту в атмосферному повітрі в межах Києва зросла на 50%, формальдегіду на 200%. Основним джерелом забруднення повітря в столиці є автотранспорт, викидає понад 80% шкідливих речовин.

Ці дані були отримані в ході дослідження якості атмосферного повітря, спрямованого на визначення місць найбільшої концентрації шкідливих речовин. Надалі вони стануть основою для створення автоматичної системи моніторингу повітря у Києві. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований.

Як підкреслив Мальований, антропогенне забруднення атмосферного повітря Києва майже на 90% формується за рахунок пересувних джерел, з яких тільки 4% - викиди авіаційного, залізничного і водного транспорту і підприємств. Решта близько 86% шкідливих речовин - генерує автотранспорт.

Надалі планується створення системи оповіщення мешканців Києва щодо якості повітря і безпечних маршрутах переміщення вулицями столиці для пішоходів і велосипедистів. Ця інформація буде у вільному доступі. Кожен житель міста зможе переглянути її в онлайн-режимі зі смартфона.

«Результати дослідження рівня забруднення повітря в місті стануть основою концепції створення автоматичної системи моніторингу якості атмосферного повітря у відповідності з усіма існуючими вимогами Всесвітньої організації охорони здоров'я, Мінприроди України та директив Європейського Союзу. У майбутньому це дозволить оперативно реагувати на зміни рівня забруднення повітря та інформувати про це мешканців міста», - розповів Андрій Мальований.

Згідно директиви ЄС 2008/50/ЄС у список обов'язкових для моніторингу забруднень атмосферного повітря входять: пил РМ2.5 і РМ10; діоксид азоту (NO2); оксид азоту (NO); діоксид сірки (SO2); оксид вуглецю (СО); приземної озон (О3).

Додатково під час моніторингу будуть вимірювати вміст свинцю (Pb), бензолу, формальдегіду, бензопірену та інших шкідливих речовин.



Категория: Авто