Чим низьковуглеводні дієти краще за всіх інших?


Опубликованно 11.12.2018 00:28

Чим низьковуглеводні дієти краще за всіх інших?

Зниження кількості вуглеводів в раціоні збільшують кількість спалюваних калорій і допомагає не набирати вагу після схуднення. Про це повідомляють вчені з Boston children's Hospital і Framingham State University.

Дослідження, результати якого були опубліковані в BMJ, почалося з ретельного телефонного опитування 1685 потенційних учасників, серед яких було зареєстровано 234 дорослих з надмірною вагою (від 18 до 65 років, ІМТ – 25 і вище), які протягом 10 тижнів повинні були скинути вагу на 10-14%. З них 164 досягли мети і взяли участь в основному дослідженні.

Їх рандомно розділили на три групи: дієта з високим (60% від загальної кількості калорій), помірним (40%) або низьким (20%) вмістом вуглеводів протягом 20 тижнів. Вуглеводи були високої якості, у відповідності з рекомендаціями по використанню, а не оброблених зерен і зведення до мінімуму цукру.

Харчування добровольців суворо контролювалося (для них готували спеціальні страви, калорійність яких була скорегована для втримання ваги); ретельно відслідковувався вага учасників, вимірювалися секреція інсуліну, метаболічні гормони і загальні витрати енергії – спалювання калорій.

За підсумком дослідження загальні витрати енергії при низкоуглеводной дієті були значно вище (на 250 ккал у день) порівняно з високоуглеводной дієтою.

«Якщо це розходження збережеться – а ми не побачили жодного зниження протягом 20 тижнів нашого дослідження – ефект призведе до 20-фунтової [9 кг] втраті ваги через три роки без зміни споживання калорій», – зазначила Кара Эббелин, одна з авторів дослідження.



Категория: Здоровье