Вступили в силу закони про розмитнення автомобілів


Опубликованно 01.12.2018 00:40

Вступили в силу закони про розмитнення автомобілів

25 листопада вступили в силу закони про новий метод розрахунку акцизів, тимчасовому режимі «пільгової» розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією та посилення контролю за знаходженням таких ТЗ на території України. Нововведення вже встигли відчути на собі жителі прикордонних регіонів, з-за чого на кордонах почалися нові протести «евробляхеров».

Нові закони, раніше відомі як законопроекти №8487 і №8488, опубліковані в газеті Верховної Ради «Голос України». Встановлені нові базові ставки акцизів і формула розрахунку митних зборів за розмитнення автомобілів, що враховує вік та обсяг двигуна автомобіля, а також посилений контроль за порушенням митних правил та розширено повноваження поліцейських для перевірки законності перебування автомобілів з іноземною реєстрацією в Україні.

Як пояснили в Державній фіскальній службі, за новими правилами, громадяни України мають право тимчасово ввозити транспортні засоби, зареєстровані за межами країни, в тому числі і на нерезидентів, строком до одного року за умови сплати всіх необхідних митних платежів. При цьому митні платежі не повертаються.

Громадяни-резиденти мають право переміщувати транспортні засоби з іноземною реєстрацією в режимі транзиту за умови сплати грошової застави у розміри митних платежів, встановлених при ввезенні автомобілів на митну територію України. Підтвердження відповідності нормам Євро-5 при ввезенні уживаних автомобілів не потрібно.

Вступ в силу нових правил викликало чергову хвилю невдоволення у «евробляхеров», які другий день блокують пункти пропуску на українсько-польському кордоні у Львівській області. Як повідомляє Держприкордонслужба, сьогодні частково заблоковані 11 пропускних пунктів. Гірше всього ситуація на пунктах пропуску з Польщею: проїзд через Шегині, Краковець та заблокований повністю, на Рава-Руській транспорт періодично пропускають.

Врегулювати ситуацію і розблокувати рух на кордоні спробує робоча група з представників МВС, Нацполиции і Держприкордонслужби. Засідання групи з цього питання має відбутися сьогодні.

Нагадаємо, що 21 та 22 листопада, у день голосування Верховною Радою проектів № 8488-П і 8488-П1, які могли скасувати результати голосування за законопроекти №8488 і №8487, «евробляхеры» блокували дороги в кількох областях. Зокрема, 21 листопада в рамках так званої «всеукраїнської акції громадянської непокори» протестувальники перекривали рух на чотирнадцяти дорогах, 22 листопада - на п'яти.



Категория: Авто