Три "зими" від Nokian Tyres


Опубликованно 28.11.2018 00:28

Три

Судячи з кількості презентацій зимових покришок в Україні, підготувався до холодів у нас тільки самий північний виробник шин у світі. Причому підготувався по-скандинавськи грунтовно, презентувавши у Києві одразу три новинки що називається на всі випадки життя. І вчасно - вночі температура у нас все частіше падає до 0 °C, а значить, саме час перевзуватися.

 

Покришка - не автомобіль, виробнику часом важко продемонструвати всі нюанси і ноу-хау новинки. А нам складно повірити, що термін розробки і випробувань однієї шини настільки ж ємний і тривалий, як і машини - близько 4-5 років. Причому більше половини витрат, що йдуть на розробку, витрачаються на тестування. Кожна нова модель охоплює сотні тисяч кілометрів по дорогах загального користування і, звичайно ж, на фірмовому полігоні White Hall за Полярним Колом. Там дійсно нелюдські умови, ні в "пеклі" хіба що таких доріг як в Україні. Проте в минулому році попит на зимову гуму Nokian Tyres був ажіотажним.

В цьому році фіни приготували для нас три нових нешипованих моделі - Hakkapeliitta R3 для легкових авто і кросоверів плюс WR SUV 4 для потужних спортивних" позашляховиків, тобто для всієї гами сучасних автомобілів, включаючи з гібридними і електричними силовими установками.

Якщо R3 вважається "арктичної" моделлю, то WR - "континентальної", створеної для центрально-європейського країн. Але глобальне потепління не зупинити і навіть розрахована на більш суворий скандинавський клімат "трійка" випробовувалася в тому числі теплолюбних країнах на зразок Іспанії та ПАР, де сніг випадає хіба що по телевізору.

Найбільш помітна відмінність R3 від попередника - новий малюнок протектора у вигляді розгалуженого дерева, посилений каркас, збільшена кількість ламелей-насосів. Але найцікавіше - мікрочастинки CryoCrystal, що виконують роль шипів, заборонених в більшості країн Європи. Мікроскопічні кристали буквально вгризаються гострими і твердими краями в дорожню поверхню, забезпечуючи шині екстремально високе зчеплення. У підсумку, за словами Андрія Коробова, голови представництва Nokian в Україні, фрикційні властивості шини на льоду такі ж, як у шиповануого Nordman 7.

Діапазон цін на легковий R3 - під стати вибору типорозмірів, яких аж 68: початковий 175/65R14 82R оцінюється в 2,0 тис. грн., топова 245/35R21 96T XL - 11,3 тис. грн. Найдоступніший R3 SUV (63 типорозміру, 16-21 дюймів) обійдеться в 3,1 тис. грн., - найдорожчий - в 11,4 тис. грн.

WR SUV 4 розрахований не стільки на їзду в затяжний снігопад, скільки боротьбу зі сніжною і крижаний (шуга) кашею. Причому на дуже високій швидкості - нова модель пропонуються в 57 типорозмірах зі швидкісними індексами H (210 км/год), V (240 км/год) і навіть W (270 км/год). Нове покоління гумової суміші WR SUV Winter, розробленої для мінливих зимових умов, залишається липким навіть у мороз. Новий склад разом з малюнком протектора (для кращого зачепа і відведення рідини з плями контакту збільшена кількість ламелей) забезпечують зниження опору коченню, тим самим дозволяючи скоротити витрати на паливо. Яке в Україні дорожчає так само зі швидкісними індексом W.



Категория: Авто