Почуття голоду негативно позначається на емоційному поведінці в довгостроковій перспективі


Опубликованно 10.11.2018 00:02

Почуття голоду негативно позначається на емоційному поведінці в довгостроковій перспективі

Падіння рівня глюкози при виникненні почуття голоду може впливати на настрій людини. Про це йдеться в дослідженні вчених з Університету Гвельфів (University of Guelph).

На думку фахівців, зміна рівня глюкози може справляти тривалий вплив на настрій, оскільки гіпоглікемія є сильним фізіологічним і психологічним стресором.

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Psychopharmacology, в рамках експерименту щурам вводили блокатор метаболізму глюкози, змушуючи їх відчувати гіпоглікемію. Гризунів поміщали в одну камеру, а через час вводили їм ін'єкцію води і переміщали в другу камеру.

При виборі, в яку камеру увійти, тварини активно уникали першої камери, де випробовували гіпоглікемію. Цей тип поведінки є вираженням стресу і тривожності, небажанням переживати стресовий досвід.

При цьому в крові у щурів після гіпоглікемії було виявлено значний вміст кортикостерону, що свідчить про фізіологічному стресі. Ін'єкції блокатора метаболізму глюкози викликали млявість, яка проходила після прийому антидепресантів. Даний факт підтверджує думку про те, що тварини відчували стрес і пригнічений настрій при гіпоглікемії.

На думку експертів, отримані результати можуть бути корисними для лікування людей з депресією і тривогою, якщо раціон харчування також буде включений в курс лікування.

Крім того, підсумки експерименту з гризунами дають уявлення про зв'язок між депресією і такими захворюваннями, як ожиріння, діабет, булімія і анорексія. Дослідники планують визначити, чи є хронічна, довгострокова гіпоглікемія фактором ризику розвитку депресивного поведінки.

Так, якщо людина погано харчується, він може відчувати падіння настрою, внаслідок чого у нього може розвинутися зниження апетиту. Якщо людина регулярно пропускає прийом їжі і регулярно відчуває цей стресор, то відповідна реакція організму може вплинути на емоційний стан у довгостроковій перспективі.



Категория: Здоровье