Справжня війна в мозку: Чому людям важко впоратися з лінню?


Опубликованно 02.11.2018 00:16

Справжня війна в мозку: Чому людям важко впоратися з лінню?

Вчені Університету Британської Колумбії провели тести і з'ясували, чому людям важко вибрати активний відпочинок, коли є можливість залишитися вдома і нічого не робити. Результати дослідження опубліковані в журналі Neuropsychologia.

Дослідники провели тести на 29 дорослих людей і прийшли до висновку, що для вибору на користь активного відпочинку мозку потрібно більше зусиль, ніж на користь валяння на дивані.

Під час психологічних тестів учасники віддавали перевагу спорту та інших активностей. Але коли вчені спостерігали за електричною активністю лобного ділянки кори головного мозку, то виявилося, що мозку було потрібно набагато більше ресурсів, коли люди приймали рішення на користь активного відпочинку.

Як повідомляють дослідники, йдеться про ділянки мозку, що відповідають за здоровий глузд і почуття. Коли учасникам тестів доводилося приймати рішення, між цими відділами починалася «боротьба».

Вчені підкреслюють, що тенденція до мінімізації зусиль мала ключове значення в процесі еволюції. Економія та збереження фізичних ресурсів підвищувала шанси людини на виживання і репродукцію.

Один з керівників дослідження Борис Шеваль вважає, що зараз, навпаки, необхідно заохочувати фізичну активність, щоб скорочувати можливості для спонтанного поведінки щодо мінімізації зусиль».

Нагадаємо, раніше вчені з Університету Канзасу теж прийшли до висновку про важливість ліні в еволюції. На прикладі молюсків вони прийшли до висновку про те, що прискорений метаболізм і висока активність сповільнювали розвиток видів.



Категория: Здоровье