В модрині знайшли «ідеальне» ліки від хвороб серця


Опубликованно 26.10.2018 00:26

В модрині знайшли «ідеальне» ліки від хвороб серця

Російські вчені з'ясували, що в стовбурі модрини міститься речовина, яка може запобігти розвитку хвороб серця і судин. Їх висновки і результати дослідів на щурах були представлені в European Journal of Pharmacology.

«Активність ферменту АПФ (ангіотензинперетворюючий фермент. — прим. ред.) та пов'язаний з ним процес формування агресивних молекул в аорті щурів збільшується після впливу іонізуючої радіації у дозах, що застосовуються при радіотерапії пухлин», — розповідає Юрій Корыстов з Інституту теоретичної та експериментальної біофізики РАН в Пущино. Його слова передає прес-служба ИТЭБ.

Вчені з'ясували, як флавоноїди різних класів впливають на цей процес.

Наприклад, у жінок, які п'ють багато чаю, помітно знижується ймовірність розвитку раку яєчників та інших статевих органів — так діють флавоноїди з чайного листа. Їх аналоги з плодів какао помітно знижують вірогідність розвитку слабоумства в старечому віці.

Як відзначають Корыстов і його колеги, флавоноїди також знижують вірогідність розвитку інфаркту, артеріосклерозу та інших хвороб серця і судин. При цьому механізм їх дії на серцево-судинну систему залишався загадкою для вчених.

Російські біофізики знайшли відповідь на це питання, спостерігаючи за тим, що відбувалося в клітинах судин щурів, які зазнали опромінення великими дозами радіації. Таке випромінювання, як пояснюють вчені, змушує організм виробляти великі кількості молекул АПФ, який відповідає за регулювання тиску в судинах.

Цей білок з'єднується з «заготовками» ангіотензину — гормону, що викликає звуження судини. Він розщеплює їх, переводячи в бойовий стан шляхом «відкушування» частини молекули. Це призводить не тільки до звуження судин, але і породжує масу оксидантів, що ушкоджують стінки судин і їх ДНК клітин.

Вчені припустили, що флавоноїди не тільки нейтралізують дію оксидантів, але і блокують роботу самих молекул АПФ, не дозволяючи їм виробляти ангіотензин і інші речовини. Вони спостерігали, як флавоноїди з семи різних груп цих речовин, що мають різне пристрій, взаємодіють з ферментом.

Ці досліди допомогли вченим знайти найбільш ефективне для серця речовина — дигідрокверцетин. Воно відноситься до числа найсильніших рослинних антиоксидантів і у великих кількостях міститься в стовбурах сибірської і далекосхідної модрини.

Вчені сподіваються, що дигідрокверцетин почнуть застосовувати в медичній практиці і він замінить ряд синтетичних препаратів, які сьогодні застосовуються для пригнічення активності АПФ. У флавоноїдів, за словами біофізиків, менше побічних ефектів і вони не так токсичні для організму, як синтетичні ліки.



Категория: Здоровье