Стали відомі лауреати Нобелівської премії з медицини


Опубликованно 21.10.2018 00:30

Стали відомі лауреати Нобелівської премії з медицини

Нобелівська премія з медицини за 2018 рік присуджена Джеймсу Еллісону і Тасуку Хондзе, розробив новий метод імунотерапії раку.

"Основоположні відкриття двох лауреатів — важлива віха в нашій боротьбі проти раку", - відзначили, як повідомляє РІА Новини, у Нобелівському комітеті при Каролінському медичному інституті.

Одна з найголовніших проблем в онкології — те, що злоякісні пухлини у більшості випадків не розпізнаються імунною системою. У 1992 році Хондзе виявив на поверхні Т-лімфоцитів (клітин імунної системи) молекулу білка PD-1, який ракові клітини "примудряються" блокувати, стаючи "невидимими" для імунних клітин. Пізніше були розроблені лікарські антитіла, що блокують здатність ракових клітин "вимикати" PD-1 і тим самим повертають організму можливість розпізнавати і знищувати злоякісні пухлини.

У 1995 році Еллісон вперше виявив Т-лімфоцити (CTLA-4), які виступають в якості інгібітора (переважної елемента) для Т-клітин. У наступному році команда вчених під керівництвом Еллісона розробила антитіла, які блокують активність Т-лімфоцитів. Таким чином, за допомогою нового ліки вченим вдалося подавити кілька видів раку у мишей.

Хондзе — японський учений-імунолог. Його наукова робота відзначена низкою нагород, в тому числі премією Роберта Коха, премією Вільяма Колі і імператорською премією Японської академії наук.

Еліссон — американський спеціаліст з імунотерапії раку, професор онкологічного центру Техаського університету. Він написав понад 250 статей, опублікованих у провідних наукових журналах, і отримав ряд престижних премій.

Церемонія нагородження лауреатів пройде за традицією 10 грудня, в день смерті засновника Нобелівських премій — шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля (1833-1896). Чотири з п'яти заповіданих їм премій зазвичай вручають у Стокгольмі. Премія миру, згідно з волею її засновника, вручається в Осло, 10 грудня.

Сума кожної з Нобелівських премій в 2018 році становить дев'ять мільйонів шведських крон (близько 940 тисяч доларів).



Категория: Здоровье