Датські вчені назвали диклофенак смертельно небезпечним


Опубликованно 18.10.2018 00:10

Датські вчені назвали диклофенак смертельно небезпечним

Диклофенак може збільшити ризик смертельних захворювань на 50%, показало дослідження датських вчених. Його результати опубліковані на сайті медичного журналу British Medical Journal.

Робота дослідників охопила 6,3 мільйона жителів Данії у віці від 46 до 49 років. Пацієнтів розділили на три групи, в залежності від ризику виникнення серцевого захворювання: низького, середнього і високого. У ході дослідження фахівці знайшли тісний зв'язок між застосуванням диклофенаку і різними серцево-судинними проблемами, зокрема, аритмією, ішемічним інсультом, серцевою недостатністю і серцевим нападом. При цьому такі ускладнення спостерігалися вже у тридцятиденний період вживання ліків. Негативний ефект помітили і у тих, хто приймав знижені дози препарату.

Також вчені порівняли частоту виникнення серцевих захворювань у пацієнтів, що приймали диклофенак та інші знеболювальні. У підсумку виявилося, що приймали диклофенак данці мали в середньому на один серцевий напад більше, ніж ті, хто вживав ібупрофен або напроксен. Крім того, використовували для болеутоления диклофенак пацієнти в три рази частіше страждали від серцевих захворювань, ніж вживали парацетамол.



Категория: Здоровье