Барбекю і шашлики так само небезпечні, як сигарети, – результати дослідження


Опубликованно 04.10.2018 00:11

Барбекю і шашлики так само небезпечні, як сигарети, – результати дослідження

У людей, які часто смажать або варять їжу на відкритому вогні або на вугіллі, пневмонія, астма та інші хвороби дихальної системи розвиваються на 40-60% частіше, ніж у тих, хто рідко щось смажить. Це означає, що смаження продуктів не менш небезпечно, ніж сигарети. До такого висновку прийшли фахівці, що опублікували статтю в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Ка Хун Чан з Оксфордського університету (Великобританія) і його колеги з'ясували, що дим відкритих вогнищ, а також деревних і вугільних печей містить в собі велику кількість канцерогенів, чадного газу та ряду інших речовин, вкрай негативно впливають на здоров'я людини. Навіть нетривалий контакт з вогнем, як показують спостереження за пожежниками, підвищує концентрацію канцерогенів в крові в 2,5-5 разів, що помітно підвищує ризик розвитку раку.

Більшість жителів розвинених країн, як відзначають Чан і його колеги, стикаються з вугіллям і вогнищами вкрай рідко, лише під час походів на шашлики і барбекю, однак в країнах, що розвиваються, ситуація зовсім інша. За поточними оцінками Міжнародного енергетичного агентства, майже 40% домашніх господарств у Китаї та ряді інших країн світу продовжують використовувати дрова і вугілля для приготування їжі та обігріву своїх домівок.

Чан і його колеги спробували оцінити наслідки від життя в подібних умовах, спостерігаючи за здоров'ям 277 000 жителів Китаю у віці від 30 до 79 років. Приблизно половина з них періодично або постійно використовувала вугілля і дрова для приготування їжі, обігріву приміщень або інших побутових потреб. Жоден з них не курив і не страждав від хвороб легенів на момент початку спостережень.

За наступні десять років близько 20 000 з них померли від раку і важких хвороб легенів, або ж потрапили до лікарні з подібними діагнозами. Це дозволило вченим прийти до висновку, що багаття і вугільні печі дійсно небезпечні для здоров'я людини.

Як виявилося, приготування їжі на вогні шкодила здоров'ю китайців і китаянок не менше, ніж регулярне вживання сигарет. У середньому, такі люди на 54% частіше вмирали від хвороб легенів, ніж їх однолітки, які використовували газові або електричні плити і централізовані системи опалення.

Найгірше на здоров'я людей впливали дрова – в середньому, вони підвищували ймовірність розвитку хвороб легенів на 37%, а вугілля – на 22%. Відсутність нормального димоходу піднімав ці шанси ще на 7%.

Сильніше всього "шашлики" впливали на шанси придбати туберкульоз, астму та інші хронічні хвороби легень – вони підвищувалися приблизно в 1,5-2 рази. Трохи менше виростала ймовірність роздобути хронічну обструкционную хвороба легенів або гострі інфекції нижніх дихальних шляхів.



Категория: Здоровье