ABS на серійних автомобілях виповнилося 40 років


Опубликованно 03.10.2018 00:37

ABS на серійних автомобілях виповнилося 40 років

Антиблокувальною системою ABS Bosch виповнилося 40 років. Починаючи з 1978 року, на автомобілі різних брендів встановлено близько 457 мільйонів комплектів ABS і ESP, випущених компанією Bosch.

Bosch - перша компанія, яка впровадила в серійне виробництво ABS. Дія системи заснована на розпізнаванні електронними засобами початку блокування на ранній стадії і зниження тиску на гальмівний диск за певним алгоритмом. В результаті автомобіль залишається керованим навіть у випадку екстреного гальмування на дорозі з будь-яким типом покриття, дозволяючи водієві об'їжджати перешкоди і уникати зіткнень. Крім того, поява ABS дозволило збільшити ресурс шин, виключивши нерівномірний знос при гальмуванні на заблокованих колесах.

За сорок років компоненти системи стали компактніше і ефективніше. На її основі був створений цілий ряд сучасних систем активної безпеки та асистентів допомоги при водінні. Перші - система контролю тяги (TCS) і електронна система стабілізації (ESP).

Одними з перших ABS отримали Mercedes-Benz S-Class і BMW 7 Series. Спочатку система була доступна в якості опції, а з середини 2004 року стала стандартною для всіх комплектацій легкових автомобілів. До 1990 році ABS від Bosch використовували близько шести мільйонів автомобілів, а з 1991 року вона стала обов'язковою для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більше 3,5 тонн і автобусів з кількістю місць більше восьми. Пізніше компанія розробила ABS для мотоциклів, яка з початку 2016 року є обов'язковою для всіх нових мотоциклів з об'ємом двигуна понад 125 см3. В Європі реєстрація нових двоколісних транспортних засобів без ABS припинена з 2017 року.

У 2018 році Bosch представила готову до серійного виробництва eBike ABS - першу антиблокувальну систему гальм для велосипедів з електроприводом, що забезпечує безпечне і контрольоване гальмування в складних умовах.



Категория: Авто