Лікарі назвали основні ознаки надлишку солі в організмі


Опубликованно 23.09.2018 00:05

Лікарі назвали основні ознаки надлишку солі в організмі

Щоб не нашкодити своєму здоров'ю, сіль потрібно вживати в обмежених кількостях. Згідно з ВООЗ, рекомендоване споживання натрію для дорослих становить приблизно дві третини чайної ложки харчової солі на день (менше 5 000 мг).

Для людей, у яких вже є проблеми з серцево-судинною системою, Американська серцева асоціація рекомендує вживати не більше 2 300 мг солі в день (в ідеалі - не більше 1 500 мг).

На жаль, більшість людей сьогодні їдять її набагато більше (до 12 грамів щодня!), причому більша частина розчинених безбарвних кристалів надходить в організм з консервованих і готових продуктів.

Ось сім ознак того, що ви вживаєте занадто багато солі.

1. Постійна спрага

Одним з найбільш явних симптомів "передозування" сіллю є постійна спрага. Таким чином мозок посилає сигнал, що організму не вистачає рідини.

2. Загальна набряклість

При надмірному вживанні солі вода починає затримуватися в клітинах, викликаючи набряк усього тіла. Крім набряків, може також спостерігатися здуття живота.

3. Головний біль

При надлишку натрію кровоносні судини головного мозку починають розширюватися, що і стає причиною такого стану.

4. Вага стоїть на місці

Вже давно сидите на дієті, але стрілка ваг, схоже, не збирається повзти вниз? Можливо, що ви вживаєте в їжу занадто багато солі, яка затримує воду в організмі!

5. Підвищення артеріального тиску

Високий рівень натрію збільшує кількість води в організмі, включаючи обсяг крові. Додаткова кров розпирає стінки кровоносних судин. В результаті виникає високий артеріальний тиск або гіпертонія.

6. Збільшення кількості сечі

Кухонна сіль у високих концентраціях дратує нирки і порушує зворотну резорбцію (всмоктування) води, що посилює дегідратацію. Надлишок натрію буде виводитися разом з сечею, тому її кількість збільшується.

7. Наростаючі ознаки серцевої недостатності

Надлишок солі збільшує навантаження на серце, що сприяє розвитку серцевої недостатності. Зазвичай вона проявляється такими симптомами, як задишка, тахікардія і виражені набряки нижніх кінцівок.

Увага: якщо перераховані вище симптоми сильно виражені або не зникають після скорочення споживання солі, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, оскільки це може вказувати на наявність більш серйозних проблем зі здоров'ям.

Чим можна замінити сіль в стравах?

Існує безліч способів знизити споживання натрію, не жертвуючи смаком їжі. При приготуванні їжі ви можете спробувати замінити сіль травами, спеціями й іншими натуральними приправами.



Категория: Здоровье