При кашлі можна відразу призначати антибіотики, – фахівці


Опубликованно 08.09.2018 00:21

При кашлі можна відразу призначати антибіотики, – фахівці

Першою лінією лікування кашлю повинні бути мед і безрецептурні ліки, а зовсім не антибіотики. Про це йдеться в новому проекті методичних рекомендацій для лікарів NICE (National Institute for Health and Care Excellence, Національний інститут здоров'я і вдосконалення) і PHE (Public Health England, Суспільна охорона здоров'я Англії). Ці рекомендації можуть допомогти вирішити проблему стійкості до антибіотиків.

Дуже часто причина кашлю – віруси, які не можна лікувати антибіотиками. У більшості випадків стан пацієнта поліпшується, і кашель проходить сам по собі протягом двох-трьох тижнів і без будь-яких антибіотиків. Проте дослідження показують, що 48% британських лікарів загальної практики призначають антибіотики від кашлю або бронхіту.

За словами фахівців, у більшості випадків кашель можна лікувати медом, імбиром і безрецептурними ліками, і якщо він не пройде через 2-3 тижні, тоді потрібно звертатися до лікаря, який при необхідності призначить інші ліки. Варто також пам'ятати, що мед не можна давати дітям до року, оскільки він іноді містить бактерії, що викликають ботулізм у немовлят.

Нагадаємо, що зловживання антибіотиками ускладнює лікування інфекцій, створюючи стійкі до лікарських засобів супербактерії. Фахівці попереджають, що якщо люди не перестануть зловживати антибіотиками, багато цілком виліковні сьогодні інфекції вже в недалекому майбутньому стануть невиліковні.



Категория: Здоровье