Renault випробує автономні таксі в Нормандії


Опубликованно 14.08.2018 02:35

Renault випробує автономні таксі в Нормандії

Концерн Renault заявив про створення першого в Європі сервісу безпілотного таксі і початку тестування автономних електромобілів Zoe на дорогах загального користування в Нормандії.

Крім Renault Group в проекті Rouen Normandy Autonomous Lab бере участь компанія «нової мобільності» Transdev, страхова група Matmut, Banque des Territoires, а також уряду Руана і Нормандії. На початковому етапі мережа безпілотних таксі Руан-Нормандія буде використовувати чотири автономних електрокара Renault Zoe і один безпілотний шаттл Cristal, розроблений фірмами Transdev і Lohr. Шатли компанії Transdev вже тестувалися або курсують у декількох містах США, Франції та Нідерландах. Зокрема, в Роттердамі, Дарвіні, Лос-Анджелесі, Сан-Хосе, Ла-Рошелі, Сиво, Руані і Іссі-ле-Муліно.

Безпілотники зі звичайними пасажирами на борту будуть курсувати за трьома маршрутами з сімнадцятьма зупинками. Пересуватися їм доведеться в самих різних умовах і по дорогах різного типу з рухомими автомобілями і пішоходами. Загальна протяжність маршрутів - 10 км. Для забезпечення безпеки планують використовувати камери і сенсори, встановлені вздовж маршруту та на перехрестях, а контролювати ситуацію на дорозі і всередині безпілотників - з диспетчерського пункту.

Ще одним позитивним моментом проекту стане стикування нового сервісу з громадським транспортом Руана. Зокрема, основні зупинки міського трамвая будуть перетинатися з зупинками безпілотників.

Тестування системи вже почалося, але звичайні пасажири зможуть користуватися безпілотним таксі з осені поточного року. Як і в інших подібних сервісах, замовити поїздку і відстежувати пересування автомобілів можна буде через смартфон. В салоні пасажирів чекають численні дисплеї, готові надати будь-яку інформацію, починаючи від маршруту і закінчуючи прогнозом погоди. Перший етап випробувань триватиме до грудня 2019 року. Потім робота сервісу буде скоригована за відгуками користувачів і отриманим технічним даними, а надалі розширена.



Категория: Авто